En bokhandlers dagbok

Av Shaun Bythell, utgitt av Gursli Berg Forlag i 2018

Jeg liker bøker, jeg liker bøker om bøker og jeg liker bøker om folk som liker bøker. «Bokfolk» interesserer meg – enten de er sånne som skriver bøker, gir ut bøker, selger bøker eller samler på bøker. Og selvfølgelig er jeg fryktelig glad i folk som leser bøker. Og nå har jeg funnet en helt herlig bok, av og med et skikkelig innbarka «bokmenneske», som har vært denne sommerens store leseglede.

Shaun Bythells er bokhandler i den velse byen Wigtown i Skottland. Han driver «The Bookshop», som er Skottlands største bruktbokhandel. Her har han mer enn 100.000 bøker/titler i hyllene sine. Bøker av høy kvalitet og nøye utvalgt. Det handler bare om å finne kjøpere, og helst kjøpere som er villige til å betale det bøkene er verd. Og det er ikke bare enkelt!

I 2014 skrev Shaun Bythell dagbok. Her forteller han fra sin hverdag med store og små hendelser og utfordringer som bokhandler. Og selvfølgelig får leseren også bli med på en og annen biltur eller fisketur i det Skotske landskapet. Bythell kommer med fargerike, rause og underfundige beskrivelser av både medarbeidere, kollegaer, kunder og familiemedlemmer. Og han er slett ikke alltid så snill i sine beskrivelser. Det blir sagt rett fra levra. Sånn sett er det mye nordlending i Bythell!

Boken inneholder et vell av litterære referanser og boktips til glede for enhver bokelsker. Men det som interesserte meg mest med boken er de beskrivelsene og refleksjonene Bythell kommer med rundt endringene han ser i bransjen sin. Han er bekymret for utviklingen og sin egen framtid som bokhandler. Han forsøker å modernisere seg, han byr på seg selv og han strekker seg langt. Men er det nok?

Wigtown er forresten en interessant liten by. Bare 1.000 innbyggere, men her finnes flere bokhandlere og antikvariater, og byen har status som Skottlands «bokby». Årlig arrangeres det bokfestival i Wigtown, og den besøkes av flere tusen festivaldeltakere. Dette kan du selvfølgelig lese mer om i boken.

Anbefalt av
Grethe Johannessen