Fanget i polarisen

Av Svend Otto Remøe

Pantagruel forlag 2018

 

Denne boka er en skikkelig godbit både for den som liker ishavslitteratur og den som er interessert i historie og storpolitikk. Boka handler om en side ved ishavsfangsten for rundt hundre år siden som med årene er kommet i bakgrunnen. Når forfatteren prøver å komme til bunns i denne historien, er det ikke minst for å prøve å komme under huden på sin egen familiehistorie.

Et av de viktigste fangstfeltene for norske ishavsfarere den gang var Kvitsjøen. Nordmenn hadde fangstet her siden 1867, og den russiske revolusjon satte ikke stopper for det. Først i 1921, da intervensjonsstyrkene var bekjempet og borgerkrigen brakt til en ende, fikk russerne makt å sette bak kravet om kontroll over eget territorialfarvann. Og denne våren ble fartøyet DS «Remøy» brakt opp og lagt i arrest i Arkangelsk.

Boka gir en levende skildring av ishavsfarernes virkelighet. Vi kommer tett innpå de enkelte menneskene i hverdagens små og store fortredeligheter. For det meste var det slit og strev; avbrekkene besto av alt fra uberegnelige strømforhold og skruis til betente fingre som i verste fall måtte amputeres. Og så setter forfatteren dette inn i en større sammenheng, som her er intet mindre enn spørsmålet om en de facto anerkjennelse av den revolusjonære regjeringen og det dilemmaet det satte den norske regjeringen i.

Her har forfatteren støttet seg på historikerne, og fortjener ros for å ha formidlet deres arbeid til et bredere publikum. Dette er ypperlig sakprosa; krydret med skjønnlitterære virkemidler. Boka er faktisk spennende, så selve handlingsforløpet overlater jeg til dere som jeg nå regner med vil løpe om kapp for å få en bra plass på ventelista.