Herr Nakanos forretning for avlagte gjenstander

Av Hiromi Kawakami, utgitt av Forlaget Press i 2019

Må bare innrømme det. Det var den omstendelige tittelen og det svevende forsidebildet jeg først falt for. Jeg bare kjente at denne boka ville få meg i godt humør.

Historien er enkel. Det handler om herr Nakano som eier og driver en brukthandel (ikke antikviteter må vite, det er for pretensiøst, det overlater han til andre) i en forstad til Tokyo. Hans søster Masayo er med. Hun er kunstner og en meget god menneskekjenner og selger. Hun stiller opp og hjelper til i butikken når det trengs. Det vil si så lenge ikke kunsten krever altfor mye av henne. Så er det Takeo, den tause og mutte sjåføren og hjelpemannen, som stadig er ute på hentinger og tar i de tunge takene. Og til slutt Hitomi, den unge jenta som står i butikken og ekspederer kundene.

Det er Hitomi som er fortellerstemmen i boka. Det er gjennom henne og hennes observasjoner vi blir kjent med de andre og deres gjøren og laden. Det handler om dagliglivets utfordringer i driften av butikken. Og det handler om utfordringer på den private fronten og i kjærlighetslivet. Spesielt herr Nakano har et aktivt og komplisert kjærlighetsliv. Og så er det den gryende kjærligheten mellom Takeo og Hitomi. Den som ikke kommer av flekken.

Dette er en stille bok. Vi skjønner at vi er i en annen kultur. Med andre skikker og andre væremåter.
Det sies ikke så mye. Men som leser oppfatter jeg at det ligger mye under. At karakterene har positiv interesse og, ikke minst, vakker omsorg for hverandre.

Hitomis observasjoner og beskrivelser er skarpe. Språket er muntlig og ukomplisert. Det gir liv til og skaper framdrift i fortellingen. Jeg nevnte det svevende forsidebilde. Det treffer! Det jeg sitter igjen med etter å ha lest boka er en deilig følelse av å ha fått sveve med i livet og hverdagen til disse herlige karakterene. En Flott leseropplevelse!

Anbefalt av Grethe.