Hva vil folk si?

Iram Haq og Hilde Hagerup

«Se filmen – les boka», står det på forsiden. Jeg har lest boka. Og sett traileren til filmen, som er en kritikerrost film og Norges Oscar-kandidat i 2018. Det hender bøker blir filmer. Og det hender filmer blir bøker. Sånn som denne. Det er ikke alltid det er like vellykket – verken ene eller andre veien. Men her er det det!

Boken handler om Nisha, 16 år gammel, som sjonglerer mellom 2 kulturer; sin pakistanske families kultur og hennes liv som norsk ungdom. Det er ingen enkel affære. Når hun faller for fristelsen til å smugle en gutt inn på rommet og kysse han, og faren oppdager det, går det galt. Veldig galt!

I boken «Skamløs», som kom ut i 2017, forteller jenter om hvordan det er å leve under sterk sosial kontroll. Jeg hørte 2 av redaktørene og forfatterne fortelle om boken, på litteraturfestival i Alta i fjor – og de forteller om jenter som lever ufrie liv i frie Norge. Det er sterke og vonde historier, og det er vanskelig å tro at dette kan skje i Norge. Når jeg leser boken til Iram Haq og Hilde Hagerup, tenker jeg på disse jentene. Og jeg vet at det er sant. Det er vondt. Og det er sant.

Nisha i boken kunne like godt vært en av jentene i «Skamløs». Hun kunne forresten også vært regissøren Iram Haq selv, som også har opplevd sosial kontroll på kroppen – og opplevde å bli sendt til Pakistan mot sin vilje da hun var 14.

«Hva vil folk si?» er godt skrevet, lettlest og med en driv, som gjør at du bare må lese videre. Jeg leste den på en kveld, men den slipper ikke taket. Dette er både en viktig og en god bok. Og temaet må vi tørre å snakke om, for som Iram Haq sier i et intervju: «Dette må aldri skje mer»

Les boken!

Og om du lurte: Jeg anbefaler forresten også boken «Skamløs» av Nancy Herz, Sofia Srour og Amina Bile.

Anbefalt av Anita.