Hvileløs

av William Boyd, 2007

Følger du med på TV-serien Le Bureau som for tida går på Nrk? En spionthriller fra den franske etterretningstjenesten. Da vil du kan hende også like boka «Hvileløs» av William Boyd, sett på som den perfekte spionroman.

Sally Gilmartin , pensjonist og enke, bor i et idyllisk hus i Middle Ashton, en liten landsby i England. I sommerhalvåret arbeider hun ofte ute i den store hagen som omkranser huset, og iblant på lørdags ettermiddag får hun besøk av datteren Ruth og barnebarnet Jochen. En varm sommerdag i juni er de igjen på besøk i «mors lille hus» som de kaller det, men det blir ingen vanlig dag for Ruth. Da de kommer fram møter moren dem sittende i en rullestol, og forklarer det med at hun for noen dager siden falt ned noen trinn i trappen fra 2.etasje og slo ryggen. Samtidig virker hun litt forvirret og tror det er noen i skogen bak huset. Hun vil også at Ruth, når hun skal ringe moren, lar telefonen ringe to ganger, legge på og deretter ringe opp igjen. Da kan moren være sikker på hvem det er som ringer.

Dette synes Ruth virker merkelig og blir bekymret, og denne bekymringen øker da moren gir henne en mappe med en bunke papirer i. På et av arkene er det skrevet «Eva Delectorskayas historie». «Hvem er Eva Delectorskaya? spør Ruth. «Der er meg», svarer moren.

Her starter historien om Eva Delectorskaya. Året er 1939, hun er en ung, russisk immigrant og bor i Paris da hun blir rekruttert som agent til British Secret Service. Hun får god, kyndig opplæring og blir en perfekt spion for MI6 under andre verdenskrig. «Hvileløs» er ikke bare en spennende spionroman, den handler også om en fortid man prøver å skjule for sine nærmeste og gir oss et innblikk i hva som skjer med menneskers psyke i pressede situasjoner.

Og kanskje er det noen i skogen bak det idylliske huset i Middle Ashton likevel?

 

Anbefalt av

Solveig Krystad