Pathfinder 2nd Edition

Dungeons and Dragons forlot i 2008 regelsettet kjent som D&D 3.5 Edition og introduserte sin 4. generasjon av rollespillet. Dette ble møtt med stor kritikk og ut av dette kom første utgave av Pathfinder i 2009; et rollespill som fortsatte å bruke og utvikle reglene fra 3.5.

Pathfinder, utviklet av Paizo Inc., hadde mye gående for seg, ikke minst det at det ble designet for å være kompatibelt med mye av det som allerede var utgitt av regelbøker i 3.5. Dette gjorde at mange D&D fans byttet til Pathfinder og spillet ble en stor suksess. Pathfinder er noen ganger beskrevet som D&D 3.75 Edition.

Et tiår senere og Paizo gir ut den andre generasjonen av Pathfinder, hvor de også velger å gå bort fra de underliggende reglene de arvet fra D&D 3.5 Edition. Spørsmålet er da; har Paizo gått i samme felle som Wizards of the Coast gjorde da D&D 4th Edition kom ut? Eller har de blitt til en blåkopi av D&Ds 5. generasjon? Svaret på det andre spørsmålet er et klart ‘nei’. Pathfinder 2nd Edition er ikke en blåkopi av moderne D&D. Men er det et realistisk alternativ?

«Streamlining» og «dumbing down» er to ord som ofte kommer opp i diskusjoner om utviklinger i hvordan spill, både data- og rollespill, og et av dem kommer godt med her. «Streamlining», eller effektivisering, er det jeg tenker mest når det kommer til Pathfinder 2nd Edition.

Det er ikke til å komme unna at første utgave av Pathfinder er oppblåst; spillet er nå 10 år gammelt og bygde videre på et system som hadde startet 9 år før det igjen. I disse 19 årene har det kommet utallige bøker og «bonus regler», til det punktet at den absurde mengden i seg selv kan skremme nykommere. Eller slite ut veteraner.

Pathfinder 2nd Edition legger alt det til side og begynner fra bunn av, med et oppdatert system basert rundt den ikoniske terningen med 20 sider. Noen forbedringer inkluderer det som er kjent som «the three-action economy» (du har 3 handlinger per runde), Dedication Feats for multiclassing (karakter klasse miksing) og utvidelsen til fire typer med magi; Divine (guddommelig), Arcane (tradisjonell), Occult (okkult) og Primal (natur).

Det som er fristende med Pathfinder i forhold til D&D for min egen del er at systemet tillater en større variasjon av karakterbygging, med et dypere system. Dette er tilfellet med Pathfinder 2nd Edition i forhold til D&D 5th Edition og jeg gleder meg til å sakte, men sikkert vende gruppen min til dette systemet!

Spørsmålet om Paizo har gått i samme felle som Wizards of the Coast gjorde da D&D 4th Edition kom ut står ubesvart og jeg vil svare på det nå: Jeg mener ikke det. Pathfinder 2nd Edition slår meg som et godt, oppdatert system verdt å prøve for alle som er interessert i rollespill.

Regelbøkene for Pathfinder 2nd Edition og D&D 5th Edition er å få låne på Biblioteket!