The Spirit

Spirit er en tegneserie som kom ut på 1940- og tidlig 1950-tallet, skapt av Will Eisner, som er kjent som en pioner i den tidlige tegneserie industrien i USA. Da Eisner ble vernepliktig i 1941 jobbet han med publikasjonen Army Motors, hvor han skapte karakteren Joe Dope. Samtidig ble Spirit skrevet av skyggeforfattere frem til 1945, hvor Eisner igjen tok over hovedansvaret. Mot slutten av serien tok Eisner en mer tilsynsrolle.

Serien er mest kjent i ettertid som noe av det mest innflytelsesrike Eisner skapte på grunn av eksperimenteringen med stil og sjanger, hvor krim-drama, noir, eventyr og mysterier går om hverandre med sterk visuell historiefortelling.

Hovedpersonen, Spirit, er en maskert helt som bekjemper byens kriminelle med støtte fra politimester Dolan. I motsetning til mange andre superhelter har Spirit hverken uendelig med penger eller superkrefter, noe som holder historiene nærmere jorden, til tross for innslag av det overnaturlige.

Noen gjengående karakterer er Sand Saref, en barndomsvenn av Spirit og karrierekriminell, erkefienden the Octopuss, politimesterens datter Ellen og flere. Enkelte karakterer ville ikke gått over så godt i dag, så Spirits nyere eventyr har oppdaterte design som reflekterer tiden, på samme måte som de originale reflekterte 1940- og 50-tallet.

I 1997 ga Eisner endelig tillatelse til at en ny serie om Spirit kunne bli skrevet og en rekke andre forfattere, inkludert Alan Moore, Dave Gibbons, Neil Gaiman, Paul Chadwick og Eddie Campbell, tok opp historien om den maskerte helten. Med så mange artister blir det stor variasjon i stil og historiefortelling, som ligger i god tråd med Eisners originale eksperimentering.

Spirit’s gamle og nye eventyr er å få lånt på biblioteket og anbefales alle som elsker tegneserier!