Nå kan du låne e-bøker hos bibliotekene i Finnmark – gratis

eBokBib

Fredag 5. september lanserte Finnmark fylkesbibliotek og bibliotekene i Finnmark en felles e-bokløsning. Er du lånekunde i ett av folke- eller skolebibliotekene i Finnmark, kan du nå laste ned e-bøker med appen eBokBib via ditt lånenummer.
– Vi er svært fornøyd med å kunne tilby lånerne i hele Finnmark tilgang til populære og aktuelle bøker for nettbrett og mobil, sier fylkesbiblioteksjef i Finnmark Stine Qvigstad Jenvin.
Populære utlånsbøker som Jo Nesbøs Sønnen, Jørn Lier Horsts Hulemannen, Cecilie Engers Mors gaver og Roy Jacobsens De usynlige er blant titlene som blir tilgjengelig for nedlastning.

For å komme i gang må man laste ned appen «eBokBib» til smarttelefonen eller nettbrettet. Deretter logger man seg inn med lånenummeret fra lånekortet og en PIN-kode. Om man ikke har PIN-kode får man denne ved å henvende seg til sitt lokale bibliotek eller gå inn i MappaMi. Så er det bare å lete seg frem til titler man vil ha.

– I praksis kan man låne og laste ned elektroniske bøker hvor som helst i verden så lenge man har tilgang til internett, sier fylkesbiblioteksjefen. Og når bøkene først er lånt kan du lese dem uten å ha nettilgang. – Hvor mye lettere blir ikke det i kofferten når man skal på ferie eller når man står værfast? Spør fylkesbiblioteksjefen.

E-bokutlån er et viktig tilbud for å øke leselysten og tilgjengeligheten av litteratur i Finnmark. Samtidig får flere dra nytte av at bibliotekene i Finnmark samarbeider om å videreutvikle samlingen.
Det er Fylkesbiblioteket som på vegene av alle folkebibliotek og bibliotek i de videregående skolene har anskaffet og bygget opp boksamlingen. For fylkesbiblioteket har det vært viktig at dette skal bli et tilbud til alle i hele fylket og fylkeskommunen og fylkesbiblioteket har gått inn med over 250 000,- til innkjøp av system, drift i 2014 og e-bøker. Så vil bibliotekene som ønsker være med i dette samarbeidet betale egne driftskostnader fra 2015 og være med på å kjøpe inn e-bøker til en felles samling slik at utvalget gradvis vil vokse.

Så langt er over 350 e-boktitler tilgjengelige fra bibliotekene i Finnmark. – Vi ser at tilbudet til voksne er størst, men det kommer stadig flere titler for barn og unge hos forlagene. Så det burde absolutt være mulighet for å finne noe for en hver smak, sier Jenvin.

Ordningen med e-bøker er foreløpig et prosjekt. Lisensmodellen for utlån av e-bøker i bibliotek er det den Den norske forleggerforening som har laget og den løper ut 2015. Avtalen skal blant annet sikre forfatternes rettigheter. Hva som vil skje i 2016 er foreløpig usikkert, men vi håper og tror at det blir en god løsning.
– Det er viktig å peke på at e-bøker foreløpig er et alternativ og supplement til hovedtilbudet i bibliotekene som fortsatt er papirbøker, sier fylkesbiblioteksjef Jenvin.

For å låne e-bøker:

 • Du må være registrert låner ved et av folkebibliotekene eller skolebibliotekene i de videregående skolene i Finnmark som er tilknyttet eBokBib.
 • For å kunne låne e-bøker må du ha en smarttelefon eller et nettbrett med iOS (iPhone, iPad) eller Android (Samsung, Sony, HTC m.fl.) operativsystem.
 • Du må ha lånernummer og pin-kode tilgjengelig. Det er 2 typer lånekort i bruk, nasjonale eller lokale:
  • Et nasjonalt lånekort starter med bokstaven N og fortsetter med 9 tall. Man kommer direkte inn i appen.
  • Et lokalt lånekort. Her må man velge fylke og hvilket bibliotek kortet tilhører før man kan gå videre.
 • Pin-koden får du ved å henvende deg til ditt lokale bibliotek.
 • Du må laste ned appen eBokBib fra App Store eller Google Play. Applikasjonen er utlånssystem og e-bokleser i ett.
 • For å låne e-bøker må du ha nettilgang.  Du kan nå søke på e-bøker og få tilbudet sortert i kategorier.
 • Når du først har lånt og lastet ned en e-bok, kan du lese den uten å ha nettilgang.
 • Du kan velge mellom flere skrifter, skriftstørrelser og bakgrunnsfarger.
 • Det er tilgjengelig smaksprøver av e-bøkene. Disse kan leses uavhengig av om e-boka er ledig.

Utlån, fornyelser og innlevering:

 • Lånetid for e-bøker er 28 dager.
 • Lånene blir automatisk levert ved forfall.
 • Du kan også levere inn e-boka før forfallsdato.
 • Du kan låne opptil 3 e-bøker samtidig.
 • Du finner oversikt over resterende lånetid på e-bøkene dine under Mine-e-boklån i appen.

Reservering av e-bøker:

 • Om e-boka du ønsker å lese er utlånt, kan du legge inn en reservasjon. Du vil få beskjed på nettbrettet/telefonen når du kan laste ned e-boka du har reservert. (NB: push-varslet må være aktivert.)
 • Hentefrist (frist for nedlastning) er 3 dager ved reservert materiale.

Du finner mer informasjon om hvordan låne og lese e-bøker på http://www.ebokbib.noeBokBib

One Reply to “Nå kan du låne e-bøker hos bibliotekene i Finnmark – gratis”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *