Hammerfest poesifestival for tredje gang under mottoet – Folket til poesien!

For tredje gang i historien inviterer vi folket til poesien!

Hammerfest Poesifestival har som mål å gi alle i Hammerfest en arena der de kan oppleve dikt og poesi på. Og ikke minst – å møte menneskene bak ordene. Noen av dem er kjente navn med lang fartstid bak seg i poesiens virke, andre igjen kanskje mer ukjent. Fellestegn er kvalitet og annerkjennelse. Vi har gleden av å få besøk av fire markante forfattere som hver på sin måte har skrevet seg inn i den norske poesiverden.

For hammerfestinger er Marion Palmer et kjent navn. Hun er født i Hammerfest, og oppvokst i Kvalsund, hvor hun også i dag bor. Marions debuterte i 1995 med diktsamlingen «Alle pikene løper til vinduet». Tematikken i denne samlingen henter inspirasjon fra hennes arbeidstid i fiskeindustrien, mens hennes andre diktsamling har hennes egen barndom og oppvekst som bakgrunnsteppe. Vi møter Marion i samtale med Sylvi Jane Husebye og hun skal selvfølgelig lese sine egne dikt for oss.

Fotograf: Lars Åke Andersen/Frifoto.no

Laila Stien er kanskje mest kjent som novellist. Hun har gitt ut i alt ni novellesamlinger og regnes som en av landets fremste på dette området. Hovedpersonene i Lailas historier omtales ofte som hverdagsmennesker, eller hverdagshelter, som jeg ville sagt, der ofte noe uventet, vondt eller vakkert skjer. Hver novelle er som et stilben mange kan kjenne seg igjen i. Laila er født og oppvokst i Nordland, men Finnmarkinger anser henne som innfødt da hun har bodd mange år i fylket vårt. Vi møter Laila Stien i samtale med Liv Lundberg og hun vil selvfølgelig også lese sine egne dikt.

Forfatter, lyriker, skribent, essayist og gjendikter Liv Lundberg har en stor skjønnlitterær og akademisk produksjon bak seg. Hun har gitt ut ni diktsamlinger siden debuten i 1979 og i 2001 ble diktsamlingen «Harlekins hud» nominert til Brageprisen. Liv er et kjent navn for tromsøværingene. Hun er født i Bardu og har i mange år vært tilknyttet Universitetet i Tromsø hvor hun er professor ved forfatterstudiet. Liv sier om poesi: «poesi er for meg en måte å erkjenne verden på; man kan utvide sin forståelse ved å finne formuleringer for det ennå ikke-formulerte». Vi møter Liv Lundberg i samtale med Laila Stien og hun vil selvfølgelig lese sine egne dikt.

Liv Lundberg og Laila Stien har vært venner i 40 år. De vil i forbindelse med Bokåret 2019 også besøke bibliotekene i Honningsvåg, Havøysund og Kvalsund i regi av Finnmark fylkesbibliotek.

I 2016 kom boksingelen «Jeg er ikke her» ut på Flamme forlag og året etter «Dette skjer ikke» på Tiden forlag. Forfatter er Larvikjenta Ida Lórien Ringdal. Det er noe med titlene – begge inneholder ordet ikke. Det er en trass i dem, mens diktene også samtidig inneholder et uuttalt ønske om å bli hørt og sett. «Dette skjer ikke» fikk god kritikeromtale og ble også raskt en hit blant unge lesere. Ida er utdannet illustratør. Vi vet ikke hva hun gjør til daglig, da dette ikke fremkommer av det store internettet. Kanskje blir det en anledning til å finne dette ut. Helt sikkert er det i alle fall at hun vil lese sine egne dikt.

Vi lager som vanlig også scene for byens amatørpoeter. Opp fra skrivebordskuffa er et arrangement som har vært med siden starten, og vi ser ingen grunn til å endre på det.

Vi i Hammerfest bibliotek er stolt og yrende glad for årets program! I år har vi komprimert antall festivaldager, men puttet desto mer opplevelse inn i dem.

Mottoet vårt er folket til poesien, og folket, det er deg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *