Rendulic-dokumentene på mikrofilm.

Rettsoppgjøret mot generalen som brente Finnmark

En komplett dokumentsamling fra rettsoppgjøret mot nazigeneralen som brente Finnmark og Nord-Troms er for første gang på plass i Norge. Det er Hammerfest bibliotek som nå kan gi interesserte lesere og forskere et autentisk innsyn i det som skjedde da den nordlige landsdelen ble lagt øde høsten 1944 og vinteren 1945.

Mikrofilmsamlingen i bibliotekets katalog

«Øverstkommanderende for Lapplandsarmeen, generaloberst Lothar Rendulic, ble stilt for en amerikansk militærdomstol i Nürnberg, men saksdokumentene forsvant i 1948 og har siden ikke vært tilgjengelig for forskning i Norge. Jeg har derfor med støtte fra institusjonen Fritt Ord kjøpt inn en komplett kopi på mikrofilm fra det amerikanske riksarkivet i Washington og håper at det vil bidra til en økt forståelse av det som skjedde i nord den dramatiske krigshøsten i 1944», sier forfatteren Alf R. Jacobsen Jacobsen har blant annet brukt dokumentene som utgangspunkt for sin siste bok om krigen i Arktis, «Nikkel, jern og blod».

Materialet biblioteket har fått ansvaret for, består av 48 ruller mikrofilm, som er avfotograferte dokumenter fra rettsoppgjøret.

Andersen, Trygve:  Evakueringen i Altafjorden høsten 1944, I:  Altaboka  Årg. 8(1994) s. 44-51

Bøddel med sans for bøker

Lothar Rendulic

Hans store lidenskap var verdenslitteratur.  Generaloberst Lothar Rendulic fikk oppdraget med å brenne Finnmark, og ble frikjent for det.

Publisert 19.10.2004 06:30. Oppdatert 20.10.2004 09:21.
Av Jakob Arvola

Opprinnelig var han av kroatisk herkomst, østerrikeren som kom til å bli militær leder for brannhøsten, og ironisk nok skulle det bli krigsforbrytelser på Balkan han ble dømt for da Nürnbergdomstolen fastslo at han hadde gjort seg skyldig i grusomheter mot menneskeheten. Men brenningen og tvangsevakueringen av Finnmark og Nord-Troms ble han frikjent for.

«Medlidenhet med befolkningen er ikke på sin plass»
Da Finland skiftet side høsten 1944, befant den tyske arméen seg plutselig mellom både russiske og finske styrker. Derfor ble den tyske hærledelsen tvunget til å skifte strategi, også fordi den russiske offensiven på Litsa-fronten ble hard og utmattende. Men frykten for at russerne skulle overta norske, intakte lokalsamfunn dersom en invasjon kom, fikk Adolf Hitler til å utstede en såkalt førerbefaling den 28. oktober: Her gir han direkte ordre om tvangsevakuering av befolkningen og brenning av alle lokalsamfunn.

«Medlidenhet med befolkningen er ikke på sin plass», heter det i Hitlers telegram til det militære lederskapet. Oppdraget falt på den 57 år gamle yrkesoffiseren Lothar Rendulic. Bortsett fra krigføring hadde han én eneste interesse: litteratur. Få militærledere i den tyske hærledelsen var så belest som Rendulic. Og som krigsstrateg var han en av Hitlers absolutte favoritter.

For retten i Nürnberg
Da amerikanske styrker fikk tak i Rendulic etter kapitulasjonen i mai 1945, ble han satt under tiltale både for krigsforbrytelser på Balkan, og for å ha satt i verk og ledet brenningen i Finnmark og Nord-Troms.

Da dommen falt, kunne Rendulic smykke seg med å ha fått rettens medhold i at han var i sin fulle rett til å bruke den brente jords taktikk. Det ble forbrytelsene på Balkan han ble dømt for: retten idømte ham tjue års straffearbeid. Han sonet to år av dommen, og døde i 1971, 84 år gammel.

Artikkelen er hentet fra http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_troms_og_finnmark/finnmark/4183952.html
Flere artikler om Lothar Rendulic på sesam.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *