E-bøker og digitale bibliotek

uten navn

Er du lånekunde i ett av folke- eller skolebibliotekene i Finnmark, kan du laste ned e-bøker med appen eBokBib via ditt lånenummer. Du må enten ha en iPad eller et nettbrett med Android.

eBokBib hos Google play
eBokBib hos App Store

Deretter logger du deg inn med lånenummeret på lånekortet ditt, det som begynner med N00…, og en PIN-kode. Om du ikke har PIN-kode får du denne ved å henvende deg til ditt lokale bibliotek eller gå inn i MappaMi. Så er det bare å lete deg frem til e-bøker du ønsker å lese.

I praksis kan man låne og laste ned elektroniske bøker hvor som helst i verden så lenge man har tilgang til internett. Og når bøkene først er lånt kan du lese dem uten å ha nettilgang.

 billedbokhylla.no er en webtjeneste vi har laget ved Hammerfest bibliotek, for å  gi deg enklere tilgang til billedbøkene i Nasjonalbibliotekets digitale bokhylle.
Her finner du billedbøker fra langt tilbake og frem til år 2000. Disse kan du lese og bla i på nettbrettet ditt, eller på PC-en eller på storskjerm

Du må ha tilgang til internett, og være pålogget for å kunne lese billedbøkene fra bokhylla.no

Det finnes også flere gratis tjenester, hvor du kan lese e-bøker i ulike format:

Nasjonalbiblioteket har scannet mange tusen norske bøker og gjort tilgjengelige fra sine sider. Hvis du har lyst til å søke i e-bøkene til Nasjonalbiblioteket på en enkel måte, kan det for eksempel gjøres via Finnmarkbibliotekenes felles samsøkside. I ruten hvor det står ”Alle medier” kan du velge ”E-bøker i Nasjonalbiblioteket” før du begynner søket.

Bokhylla.no skal vise fram et tverrsnitt av den norske litteraturen, ved at vi gjør tilgjengelig alle bøker som ble utgitt i Norge på 1690-, 1790-, 1890- og 1990-tallet i fulltekst på Internett.

Bokselskap.no er et digitalt bibliotek med norske tekster i original språkform. Målet er å sikre tilgangen til umistelig norsk litteratur. bokselskap.no er utviklet av Det norske språk- og litteraturselskap (NSL) i samarbeid med Henrik Ibsens skrifter (HIS), Universitetet i Oslo, Norsk visearkiv og Nasjonalbiblioteket. Nettstedet vil sikre fremtidige generasjoner tilgang til bevaringsverdig litteratur gjennom et bibliotek av digitaliserte bøker.

Projekt Runeberg  arbeider på frivillig basis med å lage frie, elektroniske utgaver av klassisk nordisk litteratur, og gjøre dem åpent tilgjengelig over internett.

Prosjekt Gutenberg er det eldste digitale biblioteket, basert på frivillighet og dugnadsånd. Her finner du digitaliserte eldre verk hvor opphavsretten ikke lengre er gjeldende.

Epubbooks.com er en engelskspråklig ressursside for e-bøker i epub-format, laget av en privatperson, Michael Cook. Her finner du mange engelskspråklige titler, klassikere og lignende, for nedlasting, med omtale og forseggjorte epubfiler.  Han har også laget omtale av forskjellige lesebrett m.m.

LibriVoks tilbyr lydbøker åpent tilgjengelig, som mp3-filer, ogg, podcast…

The Internet Archive, er ikke-kommersielt, og et digitalt bibliotek med internettsider og andre kulturelle uttrykk i digitalisert form.

www.finnmarkslitteratur.net Her finner du tekst og bilder fra eldre bøker om Finnmark. Avskrevet og ordnet av bibliotekarer fra Finnmark, fortrinnsvis Ole David Østli, bibliotekar ved Alta bibliotek. Dette er en nettside, så du er avhengig av nettilgang når du skal lese disse bøkene.

3 Replies to “E-bøker og digitale bibliotek”

  1. Dette var en informativ artikkel. I en tid hvor vi stadig prøver oss fram på ebok-området, er dette veldig nyttig.

  2. Denne aktuelle informasjonssiden som Sigrid Viken ved Hammerfest bibliotek har laget om e-bøker og digitale bibliotek, bør dekke det meste man lurer på innenfor feltet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *